Sociale media en onze Oosterburen


Iedereen weet dat wereldwijd de communicatie tussen mensen zich steeds vaker afspeelt in de zogeheten Nieuwe Media, de Sociale Media. We twitteren, hyven, facebooken of zitten op LinkedIn. We bloggen, chatten, msn-nen, ga zo maar door.

Contact

Hier in Nederland weten we dat we, mochten we in contact willen komen met jong volk, via Twitter of Hyves de jongeren het beste kunnen bereiken. Zakelijk ga je naar LinkedIn, Xing of Facebook. Voor filmpjes of foto’s naar YouTube of Flickr.

Duitsland

Maar hoe zit dat bij onze Oosterburen, eigenlijk? Frankwatching geeft het woord aan Marcel Baten van Knalgroen. In zijn artikel S0ciale Media over de grens analyseert Baten de Duitse Web 2.0 wereld. Duitsers zoeken elkaar vooral op via Facebook, Twitter, wer-kennt-wen, VZ-Serie, YouTube, Google, Bing, MySpace uva.

De cijfers uit een ander artikel Social Media – wie weit ist Deutschland? zijn gebaseerd op data uit een presentatie van Talkabout Communications gmbh. Wie recentere data kan vinden, laat maar even weten. Ik ga even uit van deze cijfers uit april 2010. De Duitse populatie begaf zich in april dit jaar vooral op onderstaande media.

Bedenkend dat de studentenpopulatie zich vooral richt op studiVZ, dat Xing het zakelijke netwerk is wat voor ons LinkedIn is, is het toch opmerkelijk dat Marcel Baten ook de beoordelingssite Qype noemt en de weblogs met Netz in hun namen. Twee observaties die in het bovenstaande lijstje niet voorkomen. Voor wie zaken wil doen met Duitsland een goede tip, dunkt mij!

Dat voor Duitsland de nieuwe media nog behoorlijk onontgonnen gebied zijn, laat Marcel Baten bovendien zien onder zijn kopje Forrester: verschil in online participatie. Ook goed om in het achterhoofd te houden bij een gedegen mediacampagne gericht op onze Oosterburen.

Het Duitse artikel  Social Media – wie weit ist Deutschland? laat zien wat de status van social media is in Duitse bedrijven, zoals Lufthansa, Rexona en Telekom. De Duitse McDonalds is actief op Facebook, maar richt zich vooral nog op de traditionele media, zoals de televisie.

Schoolbank 

Ook leuk om te weten is wellicht de Duitse versie van Schoolbank.nl of LinkedIn. Die heet heel simpel: http://www.wer-kennt-wen.de/.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s