Vooroordelen over nieuwe media


Tijdens het landelijke Open Innovation Festival (#OIF op Twitter) besteedden de organisatoren en sprekers in korte workshops en webinars (seminars op internet) aandacht aan het Nieuwe Werken en richtten zich daarbij vooral op de ambtenaren.

Logo Open Innovation FestivalIn Nijmegen bleek maar weer hoe weinig ambtenaren zich bezighouden met Nieuwe Media. Vaak speelt een drukke agenda een grote rol, maar ook de niet zo geavanceerde techniek die hen ter beschikking staat is vaak een grote spelbreker. Verder staat ook de angst voor de schending van privacy de voortgang op dat vlak in de weg.

Misverstanden

Dat zal dan ook wel één van de redenen zijn, waarom Marie Louise op Ambtenaar 2.0 een blogpost heeft geschreven over de 10 misverstanden omtrent het Nieuwe Werken.

Zij beschrijft daarin de volgende punten:

  1. Het Nieuwe Werken gaat om het inrichten van flexplekken: Nee, het gaat ook om het faciliteren van de Nieuwe Medewerker.
  2. Het Nieuwe Werken is werk doen wat je leuk vindt, maar er moet ook gewerkt worden. Wie gaat dat doen? Met een treffend voorbeeld laat ze zien, dat iedereen verantwoordelijk blijft voor zijn eigen werk. Of dat nu leuke of minder leuke klussen betreft.
  3. Plezier brengen in je werk? Het is hier geen speeltuin: hier komt een frustratie over de ambtenarij naar boven. Specifiek over de vergadercultuur. Jammer genoeg geeft ze geen voorbeeld van hoe het met nieuwe media wel kan.
  4. Het Nieuwe Werken en Ambtenaar 2.0 is voor jonge mensen
  5. Ambtenaar 2.0 is hetzelfde als Het Nieuwe Werken
  6. Flexibel werken kan niet vanwege informatiebeveiliging: met een citaat van Politie 2.0: “Hooguit 5% van wat we doen moeten we echt achter slot en grendel houden. Over de rest kunnen we praten.”
  7. Ik heb liever met echte mensen te doen: “Contact maken (met échte mensen) gaat zo veel gemakkelijker”, aldus Marie Louise. Omdat veel mensen al via internet gezien hebben wat haar zoal bezighoudt. Zonder haar ooit ontmoet te hebben, weten ze bij een eerste ontmoeting vaak al waar ze het met haar over kunnen hebben.
  8. Het is een hype
  9. Het Nieuwe werken is niets voor mij
  10. Moet ik dat er ook nog bij doen? Ik heb het al zo druk: Over druk zijn en druk doen en het zoeken naar mogelijkheden om het minder druk te krijgen. “Wie vindt dat de hoeveelheid informatie steeds meer toeneemt, kan nu de kans grijpen om dat beter te leren beheersen”, aldus de wijze raad van Marie Louise.

Ook het Financieele Dagblad houdt zich met het thema bezig, maar dan wat breder getrokken dan alleen gericht op de ambtenarij. In het artikel Moet je medewerkers gebruik sociale media verbieden geeft correspondent Christiaan Alberdingk Thijm zelf al het antwoord: “Het verbieden van sociale media heeft in deze omstandigheden net zo veel zin als het verbieden van koffie tijdens het werk.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s