Twitter: privacy, informatiebom en kennisnetwerk


Twitteraar wees gewaarschuwd. Laatst kwam al aan het licht, dat de zogeheten DM-berichten (de privéberichten gericht aan één persoon op Twitter) over het algemeen helemaal niet zo privé zijn. Ook deze berichten kunnen door iedereen op Twitter gelezen worden.

The Guardian waarschuwt voor de eventuele schending van privacy van Twitteraars die nog verder gaat dan het leesbaar zijn van privéberichten en laat zien hoe gemakkelijk het is privé-gegevens en –berichten openbaar te maken.

Toestemming

Iedereen op Twitter heeft waarschijnlijk al eens gebruik gemaakt van tools, die bijvoorbeeld verschillende applicaties (zoals Facebook of LinkedIn) verbinden met Twitter. Deze tools vragen toegang tot je twitteraccount en vertellen er niet bij, dat die toestemming geldt totdat jij die zelf intrekt. Tom Scott (twitternaam @tomscott) raadt daarom aan op twitter na te kijken onder Connections aan wie je allemaal toestemming hebt gegeven. Dat is tevens de plek om die toestemming ook weer in te kunnen trekken.

Sociaal?

Voortbordurend op Twitter als onderdeel van Sociale Media signaleer ik een artikel op Frankwatching: Is Twitter nog wel een sociaal netwerk?

Informatiebom

Daar noemt de auteur Erwin Sigterman twitter een informatiebom. Volgens deze schrijver begint twitter meer en meer een kennisplatform te worden. Daarbij is het natuurlijk belangrijk te bepalen wat de autoriteit van iemand is die een bericht de wereld in slingert, want dat bepaalt weer de waarde van het nieuws in zo’n bericht.

Autoriteit

Klout is zo’n tool, dat de invloed meet van een twitteraar aan de hand van drie belangrijke factoren:

  • True Reach
  • Amplification Probability
  • Network Influence

Het enige wat Sigterman mist in Klout is de meting van het kennisniveau van de twitteraar.

One Reply to “Twitter: privacy, informatiebom en kennisnetwerk”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s