Gremlin? Nee Greplin!


Iedereen kent Google als zoekmachine. Wie kent Greplin? Vroeger gebruikte ik nog wel eens Copernicus. Toen had ik nog nooit gehoord van Google. Maar omdat ik iemand ben die graag dingen met elkaar verbind, ben ik wel geïnteresseerd in een zoekmachine als Greplin.

Greplin is heel eenvoudig. Meld je aan en koppel een aantal diensten aan Greplin. Zo koppel je met een paar klikken van je muis vanuit een overzichtelijk dashboard bijvoorbeeld je Gmail, Facebook, Twitter, Dropbox en LinkedIn account met elkaar. Laat Greplin even pruttelen en dan verschijnt er een zoekscherm, waarin je informatie kunt zoeken die in al die accounts verborgen kan zitten.

Zoeken

Zoek je bijvoorbeeld naar een bepaald onderwerp, naam of  thema, dat of in je mail, op je Facebookpagina of Twitteraccount te vinden zou moeten zijn, maar weet je niet meer precies waar? Greplin. Zoek je naar informatie die in al die accounts versnipperd zit: Greplin!

Toegang

Het mooie van Greplin is, dat deze zoekmachine wel toegang krijgt tot Facebook of Twitter of Gmail, terwijl Google dat niet krijgt. Jij bent degene die toegang verschaft en jij bent degene die dan ook de controle heeft over het samenbrengen van al die informatie.

Nuttig

“Greplin is vooral een nuttig instrument voor iedereen die regelmatig naar informatie zoekt die is opgeslagen bij andere diensten.” Zo schrijft Jaap Walhout in zijn artikel Met Greplin je online leven doorzoeken.

Veilig

“Voor Google is de ontwikkeling van een dergelijk dienst een hele uitdaging omdat ze hoogstwaarschijnlijk niet tot alle diensten toegang krijgen. Zo heeft Google bijvoorbeeld geen toegang tot de data van Facebook. Greplin daarentegen is neutraal en kan daardoor makkelijk toegang krijgen. Hoewel gebruikers Greplin toegang verlenen tot hun andere diensten, is dit gebaseerd op een aantal manieren (OAuth en andere API’s) waardoor Greplin geen inzage heeft in gebruikersnamen en wachtwoorden.”

Nieuw

Techcrunch.com maakt op 11 maart in het artikel Search Your Cloud From Your Browser: Greplin Adds a Chrome Extension wereldkundig, dat Greplin nu ook benaderbaar is vanaf elke plek op het internet, dankzij een nieuwe API: Chrome Omnibox API.

Kanttekeningen

Hier en daar kom ik in de “literatuur” over Greplin ook kanttekeningen tegen. Zo schrijft Sebastiaan Terlouw in zijn bericht Greplin zoekt verder! op inside.indivirtual.nl:  

“Ik betrapte mezelf hier op een vreemd onbestemd, onaangenaam gevoel. Toegang verschaffen tot mijn Facebook, Twitter of LinkedIn account voelde prima. Dat is data die feitelijk al bijna vrij toegankelijk is. Dat voelt echter anders voor toegang tot mijn Dropbox of Gmail account. Daar gaat het uiteindelijk wel om echt persoonlijke of zakelijke data die niet op straat hoort. In hoeverre kunnen we hier vertrouwen op Greplin?”

Meer info over Gremlin is te vinden op de volgende websites:

One Reply to “Gremlin? Nee Greplin!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s