Katango schept orde in de chaos van Sociale Media


Gordon McMillan signaleert vier nieuwe trends in Social Medialand aan de hand van een antwoord op een directe vraag hierover op de website Quora, waar Robert Scoble van Microsoft een tipje van de sluier oplicht.

1.       Katango.

Deze service komt deze zomer uit. Het ziet eruit als Facebook en heeft interessante mogelijkheden.  Scoble blijft er geheimzinnig over: “It is mind blowing. I wish I could say more, but we’ll have a video up soon on this one.” Zo eindigt hij bij wijze van cliffhanger zijn uitleg.

Een korte speurtocht via Google leidt naar een blog op Techcrunch.com met uitleg over het doel van Katango en wie de basis van dit fenomeen gelegd hebben. Facebook, Amazon, Zynga, Comcast en nog een paar andere partners verenigen zich in oktober 2010 in een fonds ter oprichting van Katango.

Katango wil ons online sociale leven versimpelen en een hulpmiddel zijn voor het focussen van onze boodschappen, wat tot nu toe nog niet mogelijk is op de Sociale Media, tenzij je gericht e-mails gaat versturen en groepen aanmaakt. Dat is gedoe en daar wil Katango vanaf. Bovendien scheelt dat weer een paar golven in de tsunami van ongerichte informatie.

Kijk voor meer informatie op de website van Katango of ga naar de blogs van Katango. Groot nadeel van de applicatie vind ik, dat je bij het gebruik ervan rechten afgeeft aan Katango om toegang te krijgen tot je Facebookpagina, je vrienden, je prikbord, de data van jezelf én je vrienden en je mail. Je kunt geen uitzonderingen maken en onderdelen hiervan af- of aanvinken.

Katango is niet alleen een Facebook-tool, maar wil zoveel mogelijk sociale media platformen verenigen.

2.       Kleur?

Nee, Color. Color is een app van iPhone en Android. Color kiest welke foto’s je te zien krijgt op basis van je locatie en met wie je je foto’s deelt. Elke foto of video is openbaar. Niet alleen je vrienden, maar ook elke onbekende in je directe nabijheid kan het beeldmateriaal zien.

Color Demo from Color Labs, Inc. on Vimeo.

3.       Met?

Nee, With. Path, de ontwikkelaar van het delen van foto’s op je mobieltje, heeft een nieuwe app ontwikkeld. “With” zorgt voor intieme sociale infografics en nieuwe ervaringen aan de hand van tags die je geeft een door jou genomen foto. Je maakt een foto, je markeert de foto, de personen op de foto, de plek waar de foto genomen is en wat je aan het doen bent. Die data zorgen ervoor, dat je informatie deelt die je als het ware aan de foto vastklikt. De app zorgt ervoor, dat je twitteraccount gemakkelijk gevonden kan worden dankzij de tags aan de foto en laat automatisch je avatar zien.

Path en With verschillen van elkaar, omdat de een privé momenten deelt met anderen en de laatste alles met iedereen deelt.

4.       Twitterconcurrent

Scoble en McMillan zijn het erover eens: er moet een concurrent komen voor Twitter, want Twitter ontwikkelt zich niet bij gebrek aan competitie. Een rivaal zou meer leven in de brouwerij kunnen brengen en Twitter uit de comfortzone kunnen lokken. UberMedia van Bill Gross heeft daartoe in april van dit jaar een poging gedaan. Maar de overname van Tweetdeck door Twitter gooide roet in het eten.

Advertenties

3 Replies to “Katango schept orde in de chaos van Sociale Media”

  1. Ik heb Color nu zo’n 2 maanden op mijn iPhone staan, maar weet het nog niet goed te gebruiken. Wellicht dat het filmpje in jouw blogpost helpt.

    Sinds vandaag heb ik ook Repudo, waarmee je plaatsgebonden berichten kunt achterlaten voor andere gebruikers. Dat kan persoonsgebonden zijn, of voor iedereen te lezen. Wel het uitproberen waard, denk ik.

    Like

    1. Yoh, ik hoop inderdaad dat het filmpje uitkomst biedt. Ik ken de apps persoonlijk niet, maar leuk dat iemand iets heeft wat ik zoal neerpen in mijn blog! Wat is Repudo? Een soort prikbord, denk ik dan, afgaand op jouw beschrijving.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.