Overheid op de Sociale Media: controle of contact?


Conflict maakt onderdeel uit van communicatie. Communiceren via de sociale media leidt dan ook regelmatig tot verbale botsingen. Waar de privacy geschonden dreigt te worden, ligt het conflict al helemaal snel op de loer. Het is dan ook niet voor niets, dat Wikileaks wereldwijd zoveel stof doet opwaaien. Maar ook op lokaal niveau zijn de pogingen tot toenadering vanuit de overheid niet altijd even welkom.

Twittermania schenkt aandacht aan de invloed van de Nederlandse overheid op wat er op Twitter gepubliceerd wordt en wat er eventueel verwijderd wordt. Dat laatste schijnt in Nederland niet zo vaak voor te komen. De Verenigde Staten vragen vaker informatie op over Twittergebruikers. Twitter is zelf heel erg transparant over het verstrekken van informatie aan overheden over de Twittergebruikers, die ook altijd op de hoogte worden gesteld, mocht er sprake zijn van dergelijke informatieverstrekking.

De volgende infographic geeft beeldend weer hoe de overheid in de Verenigde Staten gebruik maakt van de sociale media.

Volgens Twittermania valt het wel mee hoe vaak de Nederlandse overheid Twitter en andere sociale media laat aftappen door politie en justitie. In de Verenigde Staten komt dat vaker voor dan in Nederland. Toch zijn er ook in Nederland burgers, die niet zo gecharmeerd zijn van al die aandacht van de overheid.

Split
Aan de ene kant zetten overheden langzaam maar zeker sociale media in om contact te leggen en aan de andere kant om informatie te zoeken. Dit zorgt er vaak voor, dat ze in een split terecht komen.

Keerzijde
Het meisje van de slijterij, Petra de Boevere, heeft het aan den lijve ondervonden. Haar zoontje is opgepakt voor het gooien van sneeuwballen naar een woonhuis. Hij komt in het HALT-project terecht. Al snel ontdekt ze, dat de politie haar zoontje op Twitter volgt. Laaiend is ze. Ze raadt haar zoon aan de politie als volger te blokkeren.

Politie
Uit de verklaring van de politie blijkt, dat zij jongeren volgen om in gesprek te gaan met de jeugd. “Het is dus absoluut niet de bedoeling om te kijken wat de jeugd uitspookt. Daar zijn andere manieren voor”, aldus de woordvoerder Alwin Don. Ben benieuwd, wat het meisje van de slijterij daarop te zeggen heeft.

NB: Sinds het samenstellen van dit blog is er een hele discussie ontstaan onder het bovengenoemde artikel van Petra de Boevere. Ik raad lezers aan, mochten zij geïnteresseerd zijn, op de link naar haar blog te drukken en vooral naar beneden te scrollen voor de hele (boeiende!) discussie.

One Reply to “Overheid op de Sociale Media: controle of contact?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s