Vergrijst het internet?


Gebruik en gebruikers sociale media 2013Het zou best kunnen, dat 2013 bekend wordt als het jaar waarin het internet begint te vergrijzen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in december 2013, dat het aantal 65- tot 75-jarigen op internet sinds 2005 verdubbeld is. Online winkelen, het zoeken van informatie en internetbankieren zijn belangrijke redenen om het internet op te gaan.

In 2013 waren er al berichten over ouders die hun kinderen verdringen van Facebook, omdat ze graag een oogje in het zeil willen houden op hun kroost. Pubers vinden al die controle van hun ouders maar niks en verhuizen massaal naar Snapchat of Whatsapp.

Maar ook het aandeel van hun opa’s en oma’s op internet groeit gestaag. Niet om hun kroost of kleinkinderen te controleren, maar uit pure noodzaak. De 65- tot 75-jarigen wenden zich tot het internet om hun bankzaken te regelen, online te winkelen of informatie op te zoeken.

ouderen op de computer

CBS
“In 2013 gaven acht op de tien 65- tot 75-jarigen aan wel eens gebruik te hebben gemaakt van het internet, ruim twee keer zo veel als in 2005”, aldus het CBS.

Internetgebruik 65- en 75-jarigen

“Dat ouderen steeds meer internetten is in de eerste plaats het gevolg van een demografische ontwikkeling”, zo stelt BNR nieuwsradio op zijn website.

BNR nieuwsradio
“De mensen die toen [in 2005, red.] vijftig waren en ´early adapters´ waren, zijn internet blijven gebruiken. Die zijn inmiddels de 65 gepasseerd. Belangrijk is ook, dat de apparatuur en software steeds gebruiksvriendelijker zijn geworden. Het is veel intuïtiever en daarmee ook makkelijker voor ouderen”, zo blijkt uit een interview van BNR nieuwsradio met Senne Janssen van het CBS.

Internetgebruik naar leeftijd

Nederland loopt daarmee voor op de rest van Europa, aldus BNR nieuwsradio.

Meer informatie is te vinden in:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.