Crisis in crisiscommunicatie?


MeldkamerIk ben op zoek naar informatie over “crisiscommunicatie” en ik vind een veelvoud aan blogs op internet met vaak bijna tegenstrijdige informatie.

Volgens de een gaat crisiscommunicatie verdwijnen, volgens de ander blijft het communicatievak steken of dan vind ik weer een ander blog, dat beweert dat het uitstekend gaat met de communicatieprofessional.

Een recent voorbeeld, waaruit blijkt dat crisiscommunicatie nog steeds moeilijk blijft, is te vinden op de site van Omroep Brabant over een brand in Wintelre bij Eersel.De inschatting van de situatie “op afstand” bij de hulpverleners en de overheidsinstantie blijkt ver van de beleving van de direct betrokken burgers ter plekke te liggen.

Brand Wintelre Omroep Brabant

Communicatievak blijft hangen
Fred Hermsen, mede-oprichter van Maters & Hermsen, bureau voor onder meer bedrijfsjournalistiek, belicht het Nederlandse communicatievak vanuit de optiek van buitenlandse bureaus.

“Wat blijft hangen: we zijn reactief en middelmatig, polderen te veel, denken niet strategisch en zijn onvoldoende merkengericht. Onze resultaten zijn een zouteloos compromis, een saaie weerspiegeling van de doe-maar-gewoon-mentaliteit”, aldus Hermsen.

Cultuur
Maar, zo concludeert hij, die houding en werkwijze werken wel in de Nederlandse cultuur. “Natuurlijk, ik zou ernaar kunnen streven een 8 bij deze dames en heren [buitenlandse bureaus, red.] te halen, maar loop dan het risico een 4 te scoren bij mijn Nederlandse opdrachtgevers en doelgroepen. Ik weet wel waarvoor ik dan kies”, stelt Hermsen.

Crisiscommunicatie verdwijnt
De grenzen tussen de bepaalde soorten communicatie beginnen te vervagen, meent Ingrid van Frankenhuyzen. “Is er anno 2014 nog wel een verschil tussen gewone, dagelijkse (online) communicatie en crisiscommunicatie?”, vraagt zij zich af. “Bij crisiscommunicatie draait het om snelheid, maar reactiesnelheid is tegenwoordig altijd ‘angesagt’ voor organisaties. Ik ben daarom geneigd nee te zeggen.”

Communicatievak floreert. Of toch niet?
Volgens Luc de Ruijter is de vraag naar expertise in het communicatievak alleen maar gegroeid. Hij baseert zijn conclusie op een blog van Jasper Mulder. Luc de Ruijter signaleert echter ook een vertrouwenscrisis in de communicatie. Boeiend is de discussie onderaan het blogartikel.

Jasper Mulder van het tijdschrift Communicatie signaleert op zijn beurt een stijging in de vraag naar communicatieprofessionals. “Het aantal vacatures is de laatste twee maanden van vorig jaar met 22% gestegen ten opzichte van een jaar ervoor”, aldus Mulder.  Er is dus nog hoop voor een “communicantje”, zoals een werkgever in een ver verleden mij ooit eens noemde.Eerste communie

Scrummen
De oplossingen, die communicatieland in de aanbieding heeft, liggen vooral op het vlak van “nieuwe” werkmethodes, zoals het “scrummen” van Betteke Ruler. In het eerstkomende blogartikel probeer ik daar mijn licht op  te laten schijnen en uit te vinden wat er nieuw is aan het scrummen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.