Scrummen: van praten naar doen


Betteke van Ruler introduceerde in 2012 een “nieuw” fenomeen in communicatieland: scrummen. Uit de eerste berichten maakte ik op, dat ‘scrummen’ vooral bestaat uit veel evalueren, toetsen of er nog altijd de juiste koers gevaren wordt en of er moet worden bijgestuurd.

Scrummen in beeld

Ik vroeg aan Betteke van Ruler op Twitter, wat haar methode zo nieuw maakt. Evalueren, bijsturen, toetsen, dat doen we toch altijd al als we tenminste goed bezig zijn als communicatiemens?

Wedervraag
Bij mijn weten heb ik op mijn vraag nooit echt antwoord gehad, maar wel een wedervraag: waar ik dan wel die methode al had ingezet?

Twitterconversatie over scrum

Ik heb nog wel antwoord gegeven en uitgelegd, waar ik als communicatieadviseur gewerkt heb en wat ik gedaan heb wat lijkt op wat ik begreep wat ‘scrummen’ was. Maar een antwoord op mijn aanvankelijke vraag heb ik nog nooit gekregen. De discussie bloedde dus uiteindelijk dood, helaas.

Niet lang daarna verscheen de publicatie van Betteke van Ruler en ik heb in de tussentijd geen kans meer gezien mij te verdiepen in het onderwerp. Nu wel. En als ik op zoek ga naar informatie, schuim ik het internet af naar informatie.

Vraagtekens rond scrum

Snappen?
Zo kom ik op een blog van Pleio Carmen Nolten-Laan, secretaresse en Pleio-trainer bij de gemeente Heerhugowaard, tegen. Zij merkt het volgende op: “Oké, ik snap nog steeds niet wat scrummen is. Als het is dat je je achteraf voelt alsof je overreden bent door een bus, dan ken ik i.i.g. het gevoel.” Een herkenbare opmerking voor mij, want volgens mij weet ik het ook nog niet. Maar misschien dat de volgende voorbeelden meer licht kunnen werpen op het fenomeen.

Scrummen in beeld

Begroting
Ook de gemeente Wageningen heeft het scrummen omarmd, zo blijkt uit een artikel in Binnenlands Bestuur van week 19. Onder begeleiding van een adviesbureau was de begroting van 2012 in een handomdraai klaar.

Doen!
Vooral de omslag van “praten” naar “doen” is volgens manager John Groote het geheim achter de methode. Dagelijks een kwartier bij elkaar komen en direct problemen aftikken. In plaats van elkaar mailen en wachten op antwoord.

NL-scrum1_1

Recensie
Michiel Kersten schreef een recensie over het boek van Betteke van Ruler “Reflectieve Communicatie Scrum”. Hij komt tot de conclusie, dat waar het bij Betteke van Ruler vooral om ‘evaluatie’ draait, volgens hem scrum eerder gaat om ‘doen’. Een conclusie, waartoe ook John Groote is gekomen. Michiel Kersten raadt daarom eerder het boekje “Scrum voor dummies” van Michael Franken aan, dan het boekje van Betteke van Ruler.

Nieuw?
“Nieuw” is de methode van Betteke van Ruler ook al niet, zoals het beweerd werd toen haar publicatie breeduit in de markt werd gezet. Dat is ook al wat ik haar wilde duidelijk maken, toen ik haar vroeg naar de details van “haar” methode. Een artikel in de Intermediair ondersteunt mijn vermoeden: al in de jaren ’80 was ‘scrummen’ hip. In 2013 herleeft de term en is zelfs een ‘buzzwoord’, een modewoord.

Scrum

Ervaringen
Buiten het feit, dat het niet “nieuw” is, schijnt het voor sommigen wel degelijk goed te werken. Niet alleen voor de gemeente Wageningen, maar ook voor overheden en NGO’s, zo blijkt uit een blog van Maarten Bruns. Edgar van der Kolk gebruikt de methode bij de belastingdienst van de gemeente Amsterdam. Maarten Bruns paste de methode toe bij een internationale werkconferentie over agriculturele biodiversiteit met 35 deelnemers uit 17 landen. Beiden zijn enthousiast over ‘scrum’.

“In onze beleving is Scrum een goede en effectieve manier om door de traagheid van samenwerking over de afdelings- en departementsgrenzen heen te breken. Je kan met SCRUM ook beter en sneller inspelen op veranderingen in de (politieke) omgeving en dat is precies wat we soms missen. Bovendien vinden we het werken met Scrum leuk”, aldus Maarten Bruns en Edgar van der Kolk.

Meer artikelen over scrum:

7 Reacties op “Scrummen: van praten naar doen”

    1. Dank je wel, Erik Philippus, voor je helder en kritisch betoog over reflectieve communicatie. Ik kon er de vinger niet achter krijgen wat mij nu precies stoort aan de introductie van de methode van Betteke van Ruler. Maar volgens mij verwoord jij het perfect. Mij stoorde vooral, dat de methode gelanceerd werd als “nieuw”, terwijl ik het idee heb dat goede communicatieadviseurs altijd al op deze manier in een team behoren te werken. Het ontbreken van verantwoordelijkheid of van een kartrekker lijken mij inderdaad redenen voor het stranden van een met deze methode ingezet communicatietraject. Helaas ben ik al een tijdje uit het communicatievak en concentreer ik mij nu meer op mijn “corebusiness”: het tekstschrijven. Jammer, want ik had die scrummethode wel eens een keer in de praktijk in werking willen zien. Hopelijk reageert er nog iemand “uit het veld”, die zijn of haar ervaringen wil delen. Goed, in ieder geval, om vanuit de ICT hoek, waar scrum al enige tijd gehanteerd wordt, een onderbouwde reactie te horen. Dank je wel, nogmaals!

      Like

  1. Haha. Ik denk ik Google mezelf eens. Vind ik een blog waarin ik geciteerd wordt. Grappig.
    Leuke blog. Inmiddels weet ik beter wat scrummen is. Sterker nog ik ben Ynnovator en begeleid sessies waarbij we op onze manier met scrum aan het werk gaan. Over een paar jaar weten we niet beter en vergaderen we niet meer met een actielijst maar gaan we in dezelfde tijd aan de gang met een actielijst.

    Like

    1. Dank je wel, Carmen, voor je reactie. Ik ben blij om te horen, dat scrum je zo bevallen is en ik ben benieuwd naar de werking ervan. Ik zal mij er binnenkort eens weer wat meer in gaan verdiepen. Klinkt in ieder geval positief!

      Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.