Jongeren en internet op het Zuidelijk halfrond


Cover van Digitally connectedHet Noordelijk halfrond van onze planeet loopt digitaal voor op het Zuidelijke deel. De kennis over de ervaringen van de jeugd uit het Noorden met sociale media en het internet is belangrijk. Daarmee kunnen jongeren van het Zuidelijk halfrond behoed worden voor problemen die ook zij kunnen en zullen tegenkomen op het internet.

Wat voor problemen komen jongeren eigenlijk tegen op het internet? Een greep uit de mogelijke gevaren op het internet:

  • Cyberpesten
  • Sexting (het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele media)
  • Grooming (de slinkse wijze waarop pedofielen kinderen actief benaderen: complimenten, cadeautjes, beloften)

The Berkman Center for Internet & Society and Youth and Media heeft een e-book “Digitally Connected: Global Perspectives on Youth and Digital Media,” uitgebracht met daarin essays over de ervaringen van de jeugd op het Zuidelijk halfrond met digitale media.

Het Engelstalige e-book is verkrijgbaar als gratis download.

Impact van Internet

Aan dit e-book werkten meer dan 30 academici, praktijkmensen, ambtenaren, vertegenwoordigers uit de technische industrie en activisten mee in samenwerking met 25 jeugdige deelnemers. Zij deelden hun opvattingen over digitale technologieën en over de impact van het internet op het leven van jonge mensen. Thema’s, zoals veiligheid en welbevinden; identiteit, privacy en reputatie; vaardigheden, alfabetisme en leerculturen, creativiteit, innovatie en ondernemerschap; participatie en burgerlijke betrokkenheid; en medezeggenschap en beleid voor de jeugd staan erin centraal.

Online

“By making these diverse reflections and youth contributions available to the public, we hope to continue and further stimulate the global conversation about both the challenges and opportunities children and youth face online,” aldus Urs Gasser, executive director van het Berkman Center en de co-redacteur van het boek.

Netwerk

Het e-book is een uitgave van Digitally Connected, een initiatief van het Berkman Center, en uitgebracht in samenwerking met UNICEF. De laatste brengt een netwerk van mensen van over de hele wereld bij elkaar, dat de uitdagingen en kansen voor kinderen en jeugdigen in de digitale omgeving bespreekt.

Kinderen op Internet

Uit een onderzoek in Kenia komen een paar interessante bevindingen naar boven.

  1. De digitale kloof tussen kinderen en hun ouders leidt vaak tot geheime activiteiten op het net, omdat ouders in hun onwetendheid sociale media als afleiding van schoolwerk of als een negatieve impuls zien.
  2. De kloof zorgt er tevens voor, dat ouders en ouderen digitale media niet erkennen als steun in de educatie of als zelfsturing en het voeden van de eigen verantwoordelijkheid van hun kind (empowerment)
  3. De jonge gebruikers beseffen niet wat voor risico’s er zitten aan het gebruik van sociale media.

Risico’s

Enkele negatieve risico’s benoemt Jorge Flores Fernández in zijn artikel over sexting, cyberpesten, “grooming”. Het enige wat daar volgens hem tegen te doen valt, is kinderen bewust te maken van de gevaren en als ouders oplettend te blijven.

Ouders

Jasmina Byrne denkt echter, dat het niet alleen aan de ouders is hun kinderen te beschermen tegen de gevaren van het Internet. Vooral ook, omdat uit de ontwikkelingen op het Noordelijk halfrond al bleek, dat kinderen vaak eerder de kneepjes van het internet kennen dan hun ouders. Zij ziet mogelijkheden in het opleiden van ouders voor verantwoord gebruik van het internet, zodat zij hun kinderen kunnen bijbenen, beter kunnen inschatten wat de risico’s zijn en hun kroost kunnen waarschuwen voor die gevaren.

Eenoudergezinnen

Op het Zuidelijk halfrond zijn er veel eenoudergezinnen, kinderen zonder ouders en ouders die vaak geen hoger onderwijs hebben genoten. Byrne ziet onder andere mogelijkheden in een programma ontwikkeld in Servië tegen digitale geweldpleging op school.

Participatorio or Participatory Observatory of Youth in Brazilië

Observatie

Verder gelooft zij in gerichte observatie en begeleiding van bepaalde groepen kinderen. Te denken valt aan mentaal beperkte kinderen, kwetsbare kinderen met een verhoogd risico op het ten prooi vallen aan individuen met minder goede bedoelingen of kinderen uit andere culturen die vanuit die cultuur extra beschermd worden tegen de buitenwereld; denk aan jonge meisjes. Vaak zijn bepaalde thema’s in dergelijke culturen zo taboe of privé, dat ze niet in het openbaar besproken kunnen worden. Een beveiligde omgeving voor alleen jonge meisjes kan dan uitkomst bieden.

Visie van Heather Booth 13 jaar oud op Internet

Het 130 pagina’s tellende boek “Digitally Connected” staat boordevol met studies, verhalen uit de hele wereld, ervaringen van jongeren en kinderen, startups, ICT projecten en -plannen. Teveel om samen te vatten in een artikel. Uiteindelijk moet er, aan de hand van de verhalen, de ervaringen en de inzichten, nog veel gebeuren in het op elkaar afstemmen van (overheids-)beleid, cultuurverschillen en het gebruik van internet door jongeren.

Ervaringen

We kunnen veel leren van de ervaringen op het Noordelijk halfrond, maar moeten ook beseffen en rekening houden met de verschillen in cultuur. Op het Zuidelijk halfrond zijn sociale netwerken “In Real Life” belangrijker, dan op het Noordelijk halfrond.

Verbondenheid

De onderlinge afhankelijkheid en het klaarstaan voor elkaar is daar van groter levensbelang, gezien het vaak ontbreken van bijvoorbeeld verzekeringen of kapitaal. Internet en sociale media kunnen die sterke onderlinge verbondenheid positief versterken. Een investering in mensen en samenwerking zou daardoor wellicht nog beter kunnen werken, dan een investering in projecten of technologieën. Zo stelt althans Dorothea Kleine, medewerker van de Universiteit van Londen en een van de co-schrijvers van het boek.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s