De geschiedenis van communicatie


Communicatie als vak zou nu best wel het einde in zicht kunnen hebben. Daarmee zou “communicatie” wel eens geschiedenis kunnen zijn. Want iedereen “communiceert”. Via internet, Twitter, Facebook, blogs of vlogs kan elk willekeurig persoon zijn of haar verhaal kwijt aan de buitenwereld of reageren op de uitingen van een ander. 

Evolutie van communicatie
Naar verluidt is de “communicatie” begonnen met trommelen en rooksignalen. Eigenlijk zijn Twitter, Facebook of andere sociale media allemaal uitingen vergelijkbaar met het aloude drummen of het stoken van een vuurtje. Want zeg nou zelf: wie bereiken we met onze “communicatie”?

WWW

In december 2015 vierde het World Wide Web de 25e verjaardag. Communicatie, zo valt mij op, wordt tegenwoordig vaak in één adem genoemd met het internet. Alsof sociale media de enige manier vormen om met elkaar te communiceren. Zelf geloof ik meer in persoonlijk contact. Maar dat is mijn mening.

Satellieten

Lancering van de eerste satellietHet is ondenkbaar, dat wij op dit moment onze mobiele telefoons zouden kunnen gebruiken zonder het bestaan van satellieten. De eerste communicatiesatelliet vloog in 1958 door het luchtruim, als antwoord op de lancering van de Russische Sputniks.

//platform.twitter.com/widgets.js

Toekomst

Jordy van Lith beschreef aan de hand van een congres  in zijn blog “Het communicatievak in beweging, wat wordt de volgende stap?” op Frankwatching.com hoe communicatiemensen van nu de toekomst van het vak zien.

Evolutie

De evolutie van de communicatiespecialist die pas na een gerichte opdracht in actie komt naar een proactieve houding, het meedenken en het meebewegen in het managementteam tot de interactieve rol, die hij tegenwoordig moet innemen en het onderhouden van communities. “Communicatie wordt van iedereen”, zo concludeert Jordy van Lith uiteindelijk in zijn opsomming van historische ontwikkelingen.

Marketing

Captura-de-pantalla-2015-12-21-a-las-12.22.21-p.m.Nog nooit eerder was marketing zo verweven met communicatie als nu. Vanuit dat marketingoogpunt beschreef Thomas Lapperre de ontwikkelingen in internet en sociale media. In vogelvlucht beschrijft hij de (hedendaagse) geschiedenis, startend met de eerste e-mail verzonden in 1971. Hij onderscheidt daarin een aantal periodes:

  1. De aanloop
  2. De start van internet
  3. De tweede ronde internetgeschiedenis
  4. De derde fase vanaf 2011

Grappig is de invalshoek op een specifieke online ontwikkeling van Emerce.nl: de geschiedenis van online klantenservice.

What will come next?

Maar uitgaande van alle technische ontwikkelingen blijft de vraag natuurlijk, zoals ook handboekcontentstrategie.nl hem stelt: “What will come next?”.Voorspelling

//platform.twitter.com/widgets.js

History of Communication
Courtesy of ThinkingPhones

Ook interessant

Hoe dan ook, interessante buitenbeentjes – in de reeks blogs die ik over dit onderwerp vond – zijn deze:

De telegraaf

Advertenties

2 Replies to “De geschiedenis van communicatie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s