Aandacht voor internetcensuur op 12 maart


Loesje poster Censuur is ook maar een meningOp maandag 12 maart is het de Dag van de Internetcensuur. Speciaal om de vrijheid van meningsuiting te beschermen en ingesteld door Amnesty International en Reporters without borders.

Zelf heb ik een keer te maken gehad met censuur, toen ik voor een (toen nog papieren) studentenblad werkte. Degene die ik geïnterviewd had zei, dat zij “zich niet herkende in het artikel”. En ondanks dat ik de dame in kwestie bijna letterlijk geparafraseerd had, besloot de redactie het stuk niet te plaatsen.

Ik kon zelfs bewijzen, dat de geïnterviewde precies dat gezegd had wat in het artikel stond, want ik had het gesprek opgenomen. Desondanks wilde de redactie de goede verstandhouding met de geïnterviewde behouden en is besloten het niet te plaatsen.

Dat was ver voor het internettijdperk. Maar het is mij altijd bijgebleven. Waarom de vrouw het interview niet geplaatst wilde hebben, heb ik nooit begrepen.

Hoezo “ik herken mij niet in het artikel”? Ze had woord voor woord de dingen gezegd die erin stonden. Misschien, dat ze geschrokken is van bepaalde boude uitspraken. Het kan confronterend zijn je woorden zwart op wit terug te zien. Ik vond het geen reden om het stuk terug te trekken. Vooral, omdat er geen duidelijke argumenten waren die mij ervan overtuigden dat het geen goed artikel was.

Maar censuur is van alle tijden.

Het was een eenmalige ervaring, maar wel een pijnlijke. Mijn zelfvertrouwen kreeg er een deuk van. Buiten het feit, dat ik mijn werk “voor niets” had gedaan omdat het stuk niet geplaatst werd, voelde ik mij in mijn eer aangetast. Later ben ik juist trots op deze gebeurtenis geworden. Want ik merkte, dat dat mijn sterke punt is: ik leg altijd mijn vinger op de pijnlijke plekken en weet precies te verwoorden waar het eraan schort in organisaties en bij individuen.

Genoeg over mij.

Internetcensuur

Censuur is – zoals gezegd – van alle tijden. Het is dan ook geen wonder, dat er ook zoiets bestaat als internetcensuur. En misschien verwacht je, dat internetcensuur alleen in landen als China voorkomt. Niets is minder waar. Ook in Nederland zijn er websites die gecensureerd worden en niet toegankelijk meer zijn vanwege een afwijkende mening.

Is dat erg? Vraag je je misschien af. Het antwoord is ja. Vrijheid van meningsuiting is in Nederland namelijk een groot goed. De discussie over wat wel of niet mag, is al af te lezen aan het debat over Zwarte Piet, over de politieke partij van Wilders, de PVV, of over kinderpornografie.

Screendump Torrents website

Torrentwebsites

De blokkade van bijvoorbeeld Torrentwebsites – waar illegaal muziek en andere zaken gedownload kunnen worden – zal ook niet iedereen onbekend in de oren klinken. Denk maar eens terug aan Pirate Bay, bijvoorbeeld. En sinds 9/11 reageren de geheime diensten alert op websites die terroristische aanslagen propageren. In de meeste gevallen worden deze sites geblokkeerd en ontoegankelijk gemaakt, indien mogelijk.Pirate Bay

Blokkade

De blokkade van een website kan overigens desastreuze gevolgen hebben voor andere websites. Want als een geblokkeerde site het IP-adres deelt met andere sites, worden ook de “onschuldige” websites geblokkeerd.

Dag van de internetcensuur

De Internationale Dag van de Internetcensuur besteedt sinds 2008 op 12 maart aandacht aan censuur op het web.

Wat is Internetcensuur?

Internetcensuur betekent volgens het woordenboek “controle of onderdrukking van de toegang tot en het plaatsen van informatie op het internet, zoals dat met name in China en Arabische staten voorkomt”. Maar – zoals eerder gezegd – het fenomeen is wijder verspreid dan alleen deze landen.

“Als we spreken over internetcensuur, dan gaat het eigenlijk over het ontoegankelijk maken van informatie die we via het Internet kunnen terugvinden. Waarom men die informatie gaat afschermen van het publiek heeft diverse redenen. Zo blokkeert men vaak websites, omdat de overheid niet akkoord gaat met de visie en waarden van bepaalde communicatieplatformen”, zo legt het Belgische online- en offline communicatiebureau Finesse Brands uit. “Maar ook grote bedrijven als YouTube of Facebook kunnen bepaalde content weigeren of offline halen, omdat ze niet akkoord gaan met de boodschap.”

Sociale Media

Volgens Amnesty publiceert de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen geregeld waar in de wereld het internet onder zwaar vuur ligt en gecensureerd wordt.

De plekken waar vaak internetcensuur optreedt zijn – naast de websites die in bepaalde landen geblokkeerd worden – de sociale media, zoals Facebook, YouTube, Twitter of Google.

Algoritmes

Dat kan variëren van blokkades van bepaalde gedeeltes op deze media, het filteren van informatie voor en in een bepaald land – zoals China – tot het inzetten van algoritmes, waardoor je alleen bepaalde content te zien krijgt van bijvoorbeeld je beste vrienden. Een goed voorbeeld daarvan is het algoritme van Facebook.

Edgerank FacebookBron: https://www.flickr.com/photos/luc/6897733435

“Grote internetbedrijven – zoals Google en Facebook – bepalen ook in ons land wat je wel en niet te zien en te lezen krijgt”, aldus Gina Makken. “Zo krijg je van deze bedrijven reclame voorgeschoteld, die -volgens hen – helemaal voldoet aan jouw voorkeuren. Maar daar blijft het niet bij. Dit gebeurt ook met nieuwsberichten: je wordt een bepaalde richting opgestuurd, omdat je nooit iets voorgeschoteld krijgt dat afwijkt van je (voorkeur) mening.”

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Momument_Vrijheid_van_Meningsuiting_op_de_gevel_van_Nieuwpoort.JPG

Amnesty International

En dan nogmaals de vraag: “Is dat erg?” Ja, dus. Amnesty stelt het volgende:

“The internet is a powerful tool for free speech and activism, but in the wrong hands it can also be a tool for repression. Amnesty International has documented cases of advanced “techno-censorship” across the world, as governments race to find new tools and tactics to silence dissent. The range of cyber censorship and surveillance tactics being employed by governments is getting more sophisticated with each passing year, with dire consequences for freedom of expression”

Citaat: Sherif Elsayed-Ali, Amnesty International’s Deputy Director for Global Issues.

De reden om de Dag tegen Internetcensuur in het leven te roepen is dus de vrijheid van meningsuiting. Een dag die jaarlijks terugkeert op 12 maart. Zet hem dus in je agenda!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.