Wie zijn die bloggende ambtenaren bij de overheid?


bloggende ambtenaarHet is geen nieuw fenomeen meer: bloggende ambtenaren bij de overheid. Toch verbaast het mij hoe weinig blogsites ik kan vinden als ik ernaar op zoek ga. Misschien dat het laten zien van voorbeelden doet volgen?

Debby Boers werkt bij de Gemeente Schouwen-Duiveland als beleidsmedewerker in het sociaal domein en is een van die bloggende ambtenaren. Ze heeft zichzelf de dubieuze titel “raamambtenaar” gegeven.

Bloggende ambtenaren

Raamambtenaar

Volgens Wikipedia is een raamambtenaar iemand die weinig uitvoert en presteert. Gelukkig verstaat Debby daar iets heel anders onder: “Haar functie zorgt ervoor dat ze regelmatig uit haar raam stapt en onder de inwoners is. Ze vindt het heerlijk om daar te zijn en te helpen waar je echt samen de samenleving mooier maakt.”

Bloggen is volgens Debby geen vanzelfsprekendheid voor een ambtenaar. Vooral, omdat zij op hun woorden moeten letten bij het naar buiten treden met hun uitingen. Want het is natuurlijk goed mogelijk, dat ze de organisatie kunnen schaden bij wat ze zeggen of schrijven. Volgens haar zijn ambtenaren namelijk 24/7 in functie en ambassadeurs voor de instantie waar zij voor werken.

raamambtenaar

Vier tips van de raamambtenaar

Zij geeft in een blog aan waarom zij als ambtenaar blogt en waarom ambtenaren eigenlijk zouden moeten bloggen. Ze geeft daarin 4 duidelijke tips:

 • Doe geen politieke uitspraken in je blogs. Een regel waar zij zich ook aan zegt te houden.
 • “Kennis is macht, maar kennisdeling is kracht”: een mooie uitspraak. En meteen een reden om te beginnen met bloggen als ambtenaar.
 • Werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Door te bloggen krijg je nieuwe inzichten en groei je als persoon en als ambtenaar. Of zoals Debby het verwoordt: “Met dit blog kom ik tot nieuwe inzichten over hoe een nog betere ambtenaar te worden.”
 • “Van dromen, naar durven, naar doen”, aldus Debby. Niet alleen helpt ze anderen met hun initiatieven vanuit haar functie, maar verwezenlijkt ze ook haar eigen ambities door te gaan bloggen.

Verhalen vertellen en onderzoek

Maike Klip is User Experience-onderzoeker bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij onderzoekt de begripvolle digitale overheid. In haar blog “Vier manieren om verhalen te vertellen in je organisatie” geeft ze aan hoe je als ambtenaar je verhalen kwijt kunt:

 • Geef je gebruiker een podium. Hoe? Ga koffie drinken met studenten, pak een case op voor een schoolcijfer en presenteer de uitkomst op kantoor, ga samen eten, loop een dagje mee of schuif zelf aan in de schoolbanken bij scholieren. Al die verhalen die zo ontstaan, kun je delen in je blogs.
 • Blog voor collega’s. Betrek je collega’s in je blogs. Interview ze. Plaats een foto waarmee zij zich kunnen identificeren. Schrijf verhalen over hun werk. Stel ze vragen in je bericht.
 • Laat in je blogs zien wat jou inspireert.
 • Documenteer je inzichten en deel ze in je blogs. Maak je bevindingen toegankelijk voor anderen. Zodat je overeenkomsten met elkaar kunt delen én tegenstrijdigheden. Op die manier komt al het onderzoek overzichtelijk bij elkaar en kun je analyseren wat er vanuit verschillende hoeken is uitgezocht en wat daarvan de uitkomsten zijn.

Meer voorbeelden van bloggende ambtenaren

Edwin Vlems geeft in 2015 in zijn blog “Bloggende ambtenaren: citymarketing van de toekomst?” op de website van Marketingfacts voorbeelden van bloggende ambtenaren. Daarvan zijn ondertussen een groot aantal al niet meer actief. Wat dat betreft verandert er veel en snel in overheidsland. Een voorbeeld van zo’n website die nog wel bestaat, is die van Tweede Kamerlid namens het CDA, René Peters. De rest van de blogs bestaat niet meer.

Zelf heb ik een aantal voorbeelden gevonden na intensief zoeken op Twitter en Google:

  • Gedeputeerden

https://annemariespierings.nl/
https://www.brabant.nl/bestuur/gedeputeerde-staten

  • Burgemeesters

https://www.defryskemarren.nl/bestuur-en-organisatie/weblog-burgemeester_43076/
https://www.brielle.nl/actueel/blog-burgemeester-gregor-rensen_43241
https://www.heumen.nl/bestuur/blog-burgemeester-marriet-mittendorff_44660/
https://www.hollandskroon.nl/bestuur/college-bw/blog-van-burgemeester
https://inaadema.wordpress.com/

  • College

https://www.zoeterwoude.nl/home/column-blog_42437/
https://www.gorinchem.nl/bestuur-organisatie/college-van-burgemeester-en-wethouders/drs-reinie-melissant-briene-msm/weblog
https://secure.terschelling.nl/bestuur/collegeblog_3977/
https://www.heumen.nl/bestuur/blog-wethouders_45281/
https://www.gemeentebelangenwesterwolde.nl/category/weth-blog/
https://www.velsen.nl/blog-wethouder-marianne-steijn-statushouders-met-ambitie
https://haarlemmermeergemeente.nl/profiel/wethouder-marjolein-steffens-van-de-water
https://simsite.doesburg.nl/home/blog_3844/item/blog-wethouder-bollen_5071.html
http://www.toinevandeven.nl/blog/
https://herbertraat.com/
https://www.h-i-ambacht.nl/Gewoon_Ambacht/Overzicht/actueel/actueel_2019

  • Dijkgraaf

https://www.hdsr.nl/bestuur-organisatie/dijkgraaf/blogs-dijkgraaf
https://www.hunzeenaas.nl/about/dijkgraaf/Paginas/default.aspx

Mocht je zelf nog voorbeelden hebben van actieve blogs van ambtenaren in Nederland en België, laat dat dan even weten via een van mijn social media kanalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.